Ann Edholm, Different Trains / i serien Röster / Stimmen, 2023. Foto: Carl Henrik Tillberg

Konst / Utställning

Som man ropar i skogen

Ann Edholm
Trots allt
Galerie Nordenhake
2024.01.11–2024.02.17

Stockholm: I konstnären Ann Edholms utställning Trots allt ser Anders Olofsson historiens skräck i Europas skogar, och målningar som får oss att upptäcka oss själva.

Att följa Ann Edholms konstnärskap är som att göra en längre tågresa med säsongsinfluensan rasande i kroppen. Världen, historien och kulturen flimrar förbi utanför kupéfönstret samtidigt som allt tycks ske i väldigt långsam takt. Tiden och verkligheten har separerats från varandra. Eller så formas tiden efter rummets beskaffenhet, ett slags konstens egen relativitetsteori omsatt i praktiken.

Denna dubbelhet har gjort det svårt att placera Ann Edholm i något av de behändiga fack som vi konstförståsigpåare så gärna vill ha tillgängliga. Romantiker? Abstrakt? Expressionist? Kanske abstrakt expressionist? Ju mer man anstränger sig för att knöla ner hennes konstnärskap i en specifik kategori, desto kraftfullare bjuder det motstånd.

Ann Edholm intog den svenska konstscenen vid 1980-talets mitt med ett mörkt, ödesmättat måleri. Det hämtade sin näring från tyska och svenska romantiker som Caspar David Friedrich, Arnold Böcklin och Richard Berg, men också från personliga, hudnära upplevelser av naturen. Samtidigt kunde man bakom lagren av färg förnimma det dova anslaget från hela den traumatiska europeiska 1900-talshistorien.


”Romantiker? Abstrakt? Expressionist? Kanske abstrakt expressionist? Ju mer man anstränger sig för att knöla ner hennes konstnärskap i en specifik kategori, desto kraftfullare bjuder det motstånd.”

Anders Olofsson


Till skillnad från många av hennes konstnärskollegor har Ann Edholm valt att inte låta måleriet transformeras till skulptur eller objekt. Måleriets utvidgade fält har inte lockat henne, förmodligen för att dess traditionella fält erbjudit en tillräckligt spatiös spelplan. När hon i slutet av 1990-talet växlar över till ett abstrakt formspråk är det därför inte totalt förvandling hon genomgår. Rörelsen utåt och bortåt är i själva verket en rörelse nedåt och inåt, nämnda Caspar David Friedrich och Arnold Böcklin, samt Barnett Newman och Mark Rothko, fortsätter att vara de kraftfält som ger hennes konstnärliga resa energi, men nu med en strävan till förenkling som också är en fördjupning. Hon vill skapa bilder som är så allmängiltiga att de kan titta tillbaka på var och en av oss. Genom att upptäcka dem upptäcker vi också oss själva.

Att en text om Ann Edholms senaste utställning först kommer in på de utställda verken i textens slutparti kan tyckas underligt, men är egentligen ganska logiskt. För utställningen, med titeln Trots allt, sammanfattar tre decenniers konstnärliga praktik. Edholms resa speglas ändå inte via verken betraktade som en serie. I stället finns resan nedlagd i varje enskilt verk, på samma sätt som man i enlighet med romantikens organismtanke finner världsalltet speglat i varje träd i skogen, och i varje enskilt löv.

I de nya målningarna sträcker sig skarpa, geometriska former inåt och uppåt framför en fond som leder tankarna till den nordiska naturen, till skogen som erbjuder skydd samtidigt som den döljer det onämnbara. Geometrisk abstraktion tar sig en svängom med postromantikens stämningsmåleri, i visshet om att Europas skogar inte bara är en källa till avslappning och kontemplation. Våldsgärningarna som begåtts i Teutoburger Wald, Hürtgenwald och i skogarna kring koncentrationslägret Buchenwald är lika mycket en del av vår historia som Caspar David Friedrichs månskensbelysta Uttewalder Grund. Det är mörkret som ger ljuset dess djup.


Anders Olofsson

Ann Edholm, Oświęcim IV till Tadeusz Browski, 2023. Foto: Carl Henrik Tillberg

Ann Edholm, Oświęcim IV till Tadeusz Browski (detalj), 2023. Foto: Carl Henrik Tillberg


1. Ann Edholm, Himmelsrichtung 2022, 2022. Foto: Carl Henrik Tillberg
2. Ann Edholm, Celadon inom oss, 2023. Foto: Carl Henrik Tillberg
3. Ann Edholm, Där is är. Nr III, 2023. Foto: Carl Henrik Tillberg
4. Ann Edholm, Crux, 2023. Foto: Carl Henrik Tillberg
5. Ann Edholm, Bilden pressar mot mitt öga, 2023. Foto: Carl Henrik Tillberg
6. Ann Edholm, Oświęcim III / 2014-2022, 2022. Foto: Carl Henrik Tillberg

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning