Dick Bengtsson, Hitler och drömköket, 1974. Från utställningen Det ingen vill se, Sven Harrys Konstmuseum, 2025. Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet.
Dick Bengtsson, porträtt. Fotocredit: Billgren Collection.
Konst / Utställning
Med famnen full av frågor
Dick Bengtsson
Det ingen vill se
Sven Harrys Konstmuseum
2025.04.03 – 2025.09.14
Stockholm: Dick Bengtsson menade att hans verk handlade om verklighetsförfalskningar, idyller som inte är vad de ser ut att vara. När Sven Harrys Konstmuseum nu visar den största Dick Bengtsson-utställningen på 20 år kan man fråga sig var falskheten egentligen ligger – hos Bengtsson, eller i verkligheten själv?
Fotografiet föreställer en ung man, sittande i en fåtölj. Den skrynkliga polotröjan omsluter hans överkropp, på golvet står ett par väl nedtrampade tofflor. Mannen har ljus snedlugg och svartbågade glasögon av den typ som tillhörde basgarderoben hos 1960-talets intellektuella. Runt omkring honom finns tavlor och böcker utspridda, men det är något skumt med miljön han befinner sig i. Figurinerna i prydnadshyllan, det virkade sängöverkastet och de randiga tapeterna utstrålar varken intellektualism eller 60-tal, snarare arvegods från far- eller morföräldrar. Den unge mannen verkar ha teleporterats till en annan generation. Han heter Dick Bengtsson.
Fotografiets stil- och tidskollisioner skulle kunna ha fungerat som förlaga till en målning av exempelvis Karin Mamma Andersson. Det är inte så underligt. Trots att Dick Bengtsson gick bort redan 1989, endast 53 år gammal, har han inspirerat en rad kolleger som debuterade under 1990-talet, förutom Karin Mamma Andersson konstnärer som Ernst Billgren, Rolf Hansson, Cecilia Edefalk och Jens Fänge. Men det är 20 år sedan en större utställning med hans verk visades, så det är på tiden att en ny generation får möta hans säregna konstnärskap. Utställningen Det ingen vill se på Sven-Harrys konstmuseum fokuserar på Dick Bengtssons 60- och 70-talsverk i en tät och väl avvägd presentation.
Han saknade högre konstutbildning, men lapade i sig stormfloder av bilder från konst, reklam och nyhetsmedier. Målningarna bearbetade han med strykjärn, en teknik han lärt sig av en legendarisk belgisk konstförfalskare.
Anders Olofsson
Myten beskriver Dick Bengtsson som en ”konstnärernas konstnär”, ett epitet som brukar klistras på konstnärer som inte stryker publiken och kulturetablissemanget medhårs. Särskilt många nycklar till sitt konstnärskap delade han inte ut. ”Mina bilder handlar mycket om verklighetsförfalskning, om idyllen som inte är vad den ser ut att vara” lyder en av hans kluriga kommentarer. Han saknade högre konstutbildning, men lapade i sig stormfloder av bilder från konst, reklam och nyhetsmedier. Målningarna bearbetade han med strykjärn, en teknik han lärt sig av en legendarisk belgisk konstförfalskare. Resultatet är en patinerad yta som ser mycket äldre ut än vad den egentligen är.
Konstnärligt befinner sig Dick Bengtsson någonstans halvvägs mellan popkonsten och Anselm Kiefer. Han var en postmodernist långt innan ordet flutit upp till ytan i den svenska kulturdebatten. Han blandar glatt abstraktion med hötorg, esoteriska symboler med konsthistoriska arketyper. Och så var det detta med hakkorsen, som här och var dyker upp i målningarnas periferi. En medveten provokation, en politisk inlaga eller helt enkelt ett sätt att pröva vårt tålamod? Visserligen heilades det nog här och var i stugorna när Tredje riket befann sig på sin middagshöjd, för att inte tala om i Östermalmsvåningarna. Men en bärande del av det svenska kulturarvet har den förhatliga symbolen aldrig varit.
Jag tror vi får leva med att Dick Bengtsson valt att lämna oss kvar med famnen full av frågor. Eller, som han sa: ”Jag spelar ut tecken mot en målad verklighet och då uppstår ett irrationellt möte som i sig ′skapar′ en betydelse. Det är betraktaren själv som skapar den betydelsen”.
Anders Olofsson
Dick Bengtsson, Barnen, 1975. Från utställningen Det ingen vill se, Sven Harrys Konstmuseum, 2025. Foto: Per Myrehed.
Dick Bengtsson, Hus med hakkors och spade. Från utställningen Det ingen vill se, Sven Harrys Konstmuseum, 2025. Foto: Mattias Lindbäck.
Dick Bengtsson, Var är du, 1959. Courtesy Sven Harrys Konstmuseum, från utställningen Det ingen vill se 2025. Foto: Per Myrehed.
1. Dick Bengtsson, Bergsvandrare, 19754. Courtesy Sven Harrys Konstmuseum, från utställningen Det ingen vill se 2025. Foto: Mattias Lindbäck.
2. Dick Bengtsson, Turister på Hawaii, 1975. Courtesy Sven Harrys Konstmuseum, från utställningen Det ingen vill se 2025. Foto: Mattias Lindbäck.
3. Dick Bengtsson, Rummet och Blomman, 1975; Venus och Cupiodo med sko, 1970. Courtesy Sven Harrys Konstmuseum, från utställningen Det ingen vill se 2025. Foto: Mattias Lindbäck.
4. Dick Bengtsson, Maskin, 1969. Courtesy Sven Harrys Konstmuseum, från utställningen Det ingen vill se 2025. Foto: Mattias Lindbäck.
Visa alla artiklar inom Konst / Utställning