Vinnare av Elle Deco Design Awards 2023. Övre raden från vänster: Simon Mattisson, Mimmi Blomqvist, Lisa Milberg och Leo Forssell från Arranging Things, Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist från Front, Mattias Dymling från gnilmyd kcab, Dragana K. Maksimovic från Sven-Harrys Konstmuseum, Matilda Hunyadi från Sloydlab, Evelina Kroon, Chia Jonsson från Carl Larsson-gården, Ann-Sofie Back från gnilmyd kcab.

Design / Utvald form

Favoriter bland Elle Deco Design Awards vinnare


Den 8 februari offentliggjordes vinnarna i prestigefulla Elle Deco Design Awards 2023. Vi lyfter våra favoritprodukter från några av de sammanlagt nio vinnarna.


Möbler ur kollektionen Granland. Foto: Erik Djurklou. Courtesy: Simon Mattisson.

Vinnare: Simon Mattisson
Kategori: Elle Decoration x Polestar Design Towards Zero Award
Art Notes favorit:
Granland

Som ett symptom av den globala uppvärmningen har skalbaggen granbarkborren de senaste åren härjat i de Europeiska skogarna. Konsekvenserna är stora: bara i Sverige dog förra året 8,2 miljoner skogskubikmeter gran. Granbarkborren förökar sig i en alarmerande takt och i nuläget finns inga effektiva åtgärder för att skydda skogarna från skalbaggens framfart. 

Simon Mattisson har utvecklat en träkomposit innehållandes virke från granbarkborreangripen gran för 3D-printing. Av materialet har han formgivit och producerat möbelkollektionen Granland, inspirerad av de mönster som granbarkborren gräver under granens bark.

”Granbarkborrskadat trä inte kan användas, för att rötan som trädet ofta får när det dör gör att hållfastheten inte kan garanteras i det massiva virket. Men om man mal ner det för användning i en träkomposit, spelar hållfastheten i det massiva virket ingen roll. Det handlar om att koppla ihop två oberoende processer, i mitt fall granbarkborreangrepp, med ny teknologi och nya möjligheter med 3D-printing”, förklarar Simon Mattisson.

Granland är cirkulär möbelproduktion, ett nytt material, ett utforskande av form i en ny produktionsmetod och användandet av formgivning som ett medel för att kommunicera ett pågående miljöproblem.

Simon Mattisson har även tilldelats stipendium från Svenskt Tenn, Lammhults Möbelstipendium och Svenskt Träs resestipendium.

Mer information om Granland-möblerna och hur man eventuellt kan lägga vantarna på någon av dem finns här.


Möbler ur serien Seats System. Courtesy: Mira Bergh Edenborg och Josefin Zachrisson.

Vinnare: Mira Bergh Edenborg och Josefin Zachrisson
Kategori: Årets inspiratörer
Art Notes favorit:
Seats System

Konstnärerna Josefin Zachrisson och Mira Bergh Edenborgh är utbildade på Beckmans Designhögskola och vann kategorin Årets inspiratörer. Tillsammans vill de utmana “normativt tänkande och ohållbara produktionsförhållanden”, och Art Notes både inspireras av och suktar efter deras Seats System: en serie sittobjekt tillverkade i Sverige i ett och samma mycket hållbara material. När ljuset faller på möblerna skapas skuggspel som ger en extra dimension till både möblerna och rummet de står i.


För att få tag på de begärliga sittmöblerna, kontakta konstnärerna via seats-system.com


Soffbord av Henrik Ødegaard. Courtesy: Arranging Things

Vinnare: Arranging things
Kategori: Årets inredare
Art Notes favorit:
Soffbord av Henrik Ødegaard

Leo Forssell och Lisa Milberg driver Arranging Things, som vann kategorin Årets inredare. De arbetar med inredningsuppdrag, set design och musikkonsultering, och driver även en butik med webshop. Det är svårt att välja en favorit från shopen, men norska Henrik Ødegaards unika soffbord i trä med målad marmoreffekt säger vi inte nej till. Vi är också allmänt förtjusta i duons inredningsfilosofi:

“Den gamla bröllopsdevisen ’något gammalt, något nytt, något lånat, något blått’ är en bra tumregel. För oss betyder det att vi köper så mycket vi kan begagnat och sedan blandar upp det med enstaka nya eller platsbyggda objekt. Det lånade kommer in i form av inspiration. Oftast har vi sett något vi blivit peppade på, eller så får vi en association av miljön som ska inredas och tolkar det fritt, typ: ’Här skulle Alexander Calder vilja sitta och äta en hel fisk till lunch.’ Det blå är helt enkelt att färg måste in. Någonstans, i någon utsträckning, på något vis. Utan undantag.”


Läs mer om och lägg vantarna på soffbordet här.


Scalp standing lampshade i lilac. Courtesy: gnilmyd kcab

Vinnare: gnilmyd kcab
Kategori: Årets inredningsaccessoar
Art Notes favorit:
Lampskärmen Scalp

Ann-Sofie Back är känd för de flesta som modedesigner, men tillsammans med Mattias Dymling har hon nu alltså också tagit steget in i inredningsvärlden. I lampskärmen Scalp finns dock, liksom övriga objekt hos gnildmyd kcab, spår från både modevärlden och populärkulturen, och den blir knappast ett anonymt inslag i ett hörn av hemmet.

”Jag var nyfiken på hur mitt tänkande kunde översattas till inredning och ser det som en naturlig utveckling av mig som modedesigner. Det var väldigt inspirerande att flytta bort från kroppen och in i hemmet”, säger Ann-Sofie Back om sin utveckling. Mattias Dymling fyller i: "Design är kommunikation och jag älskar hur saker talar på olika sätt. För mig ska hemmet vara ett pågående samtal och jag vill att våra föremål ska vara en del av det."


Scalp finns att köpa här.

Visa alla artiklar inom Design / Utvald form