Konst / Forskning

När konsten gör dig oumbärlig

Att förbättra sitt kritiska tänkande är som att skaffa en livförsäkring för både sig själv och världen. Och faktum är att konsten är en av de bästa vägarna dit.  

I mars 2019 inleddes fredliga demonstrationer i centrala Hongkong, som en protest mot ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till fastlands-Kina. Nära en miljon demonstranter strömmade ut på gatorna, och i juni 2019 eskalerade spänningarna mellan demonstranter och polis. Tusentals civila greps. 

Samtidigt som fängslingarna och våldet ökade fick den aktivistiska konströrelsen i Hongkong nytt liv. Konstnärer deltog med gatukonst, musik och satirteckningar i protesterna, med krav på demokratiska reformer. En av dem som deltog var illustratören Joanne Liu. Varje dag från det att protesterna startade tecknade Liu en bild som gestaltade det som skedde i Hongkong, som hon delade på sociala medier. ”Vi skildrar allt som händer i bilder så att folk kan förstå. Det är som en sorts nyhetsförmedling. Vi försöker också få ut konsten utanför Hongkong för att få internationellt stöd”, förklarade Joanne Liu i en intervju med Kulturnyheterna. Journalisten och konstkritikern Vivienne Chow betraktade också demonstrationerna på nära håll och såg hur konst blev ett verktyg för demokratisering och en kraft mot förtyck. Hon förklarar att konsten hjälpte till att forma samhörighet och höll lågan som eldade på demonstranterna brinnande. 

”Konst kan kombinera objekt på nya sätt, och utsätter oss för ett tankepussel som vi måste lösa. Vår hjärna tvingas lösa pusslet genom att tänka på ett nytt sätt.”

David Perkins, Harvard



Joanne Liu publicerar sina naivistiska, färgglada illustrationer på Instagram, trots vetskapen om riskerna med det hon gör. Hon vill få omvärlden att förstå vad det är som pågår, och konsten har som sagt blivit en väg att nå ut. Varför det är en smart strategi på många plan förklarar Harvardforskaren David Perkins i sin bok The Intelligent Eye: Learning to Think by Looking at Art. Konst, menar Perkins, kan skapa nya tankar och nytt lärande genom att den får oss att reflektera kring vårt liv och våra förmågor. Konst kan kombinera objekt på nya sätt, och utsätter oss för ett tankepussel som vi måste lösa. Vår hjärna tvingas lösa pusslet genom att tänka på ett nytt sätt. Den intellektuella stimulansen kan leda till nya tankar och kopplingar som vi tidigare inte har haft, vilket ger oss möjlighet att frångå vårt rutinmässiga tänkande. Perkins betonar även konstens estetiska och känslomässiga värde som något som kan motivera oss till mer kritiskt tänkande. 

Men vad är egentligen kritiskt tänkande, och varför är det så viktigt? Författaren och forskaren Peter Facione säger att ”På en nivå vet alla vad ’kritiskt tänkande’ betyder: det betyder bra tänkande, i princip motsatsen till ologiskt, irrationellt tänkande. Men när vi försöker få en djupare förståelse av begreppet stöter vi på en hel massa frågor.” För att försöka definiera värdet av kritiskt tänkande frågar sig Facione vad som skulle kunna hända om vi inte ifrågasatte några av de val vi gör i våra liv. Om vårt kritiska tänkande helt försvann, resonerar han, skulle det leda till fler överträdelser av lagar, och till andra beteenden som skulle vara osunda och rent av farliga för oss. En nivå av kritiskt tänkande är helt enkelt bra för att kunna leva ett liv enligt sociala normer och vad vår omgivning tycker är korrekt beteende. Det blir därmed viktigt för människors välbefinnande. För att komma fram till en definition av kritiskt tänkande valde Facione att studera grupper som undervisar och livnär sig på att vrida och vända på frågor och perspektiv, som advokater, domare och journalister. Facione kommer fram till att dessa grupper urskiljer sig i sin förmåga att dra meningsfulla, reflektiva slutsatser, genom att med stora doser självkritik och självanalys tolka, analysera, utvärdera, dra slutsatser och förklara.



Utbildningssystem i de flesta länder lägger stor vikt vid att öka studenternas förmåga till kritiskt tänkande. En hög förmåga till kritiskt tänkande har visat sig sammanfalla med studenter som generellt presterar bättre; de lär sig att ta bättre beslut och kan därmed också ta större kontroll över sin egen framtid. Kritiskt tänkande garanterar inte framgång eller lycka, men förmågan att kritiskt ifrågasätta val och överväga dem noga är ändå en väg mot visare beslut. En studie genomförd av USA:s National Endowment for the Arts (NEA) visar att elever som får mycket konstnärlig undervisning och tillgång till många konst- och kulturupplevelser generellt får bättre studieresultat, blir mer aktiva och engagerade samhällsmedborgare, har större benägenhet att rösta och att arbeta ideellt. Ökad förmåga till kritiskt tänkande leder enligt studier också till ökat självförtroende.

Ytterligare ett perspektiv på värdet av kritiskt tänkande handlar om att det leder till en ökad öppenhet mot andra personer. Louis S. Jeevanantham skriver i African Education Review att kritiskt tänkande är en förutsättning för insikten om att sanningen är en inbillning. Kritiskt tänkande leder till slutsatsen att en sanning etableras baserat på olika perspektiv, men att det är just våra olika perspektiv som också skapar olika sanningar om vår gemensamma värld. Jeevananthams slutsats öppnar upp för möjligheten att inte bara acceptera att det finns olika sanningar, utan också att de har ett lika stort värde som ens egen sanning. Det leder i sin tur till en öppenhet för ”andras sanningar” och därmed en respekt för andras perspektiv och livsöden. Enligt författaren ger det ett tydligt etiskt och moraliskt värde i form av att människor med högre kritiskt tänkande har lättare att acceptera andra människor. Frågan är om inte det värdet är det viktigaste av alla. I Hongkong och överallt, i dag och alla dagar.

Karolina Modig 


Samtliga verk är gjorda av Joanne Liu och publicerade med tillstånd av konstnären.

Visa allt inom Konst / Forskning