Konst / Utställning

Ingen typisk persisk tjej

Atoosa Farahmand och Oscar Hagberg
Not a Typical Persian Girl
Redan Galleri 2022.08.20 – 2022.09.18

På REDAN Galleri skildrar Atoosa Farahmand och Oscar Hagberg iranska kvinnors kamp för sin rätt till vardagliga friheter, som att cykla och sjunga.

Det finns alldagliga saker som kvinnor i Iran, oavsett ålder, sexuell identitet eller läggning, nekas på grund av att de är kvinnor. Atoosa Farahmand och Oscar Hagberg bestämde sig för att försöka skapa förståelse för iranska kvinnors situation utifrån vardagliga aktiviteter, och visa hur något som tas för givet för en person kan vara på liv eller död för någon annan. 

– Vi var fascinerade över hur rättigheterna för kvinnor ändrades innan och efter 1979. Trots att det inte var en demokrati under kungens styre hade kvinnor fler rättigheter då och kämpade aktivt för jämställdhet. De befogenheter som kvinnorna hade var ett resultat av årtionden av blodig kamp, som hade gett kvinnor i Iran rätt att rösta, gå i skola samt bestämmanderätt i familjefrågor rörande ekonomi och äktenskap.  

Under flera år hade Farahmand och Hagberg observerat hur kvinnor i Iran tagit täten och initierat olika initiativ mot den iranska regimen, och därigenom skapat förskjutningar i vad kvinnor kan och bör göra. 

– Regimen vet om kvinnornas styrka och gör allt för att trycka ned deras kamp för jämställdhet, med fler poliser, fler lagar och hårdare metoder. Men kvinnorna tystnar inte, utan blir bara fler. Den yngre generationen har genom Instagram som främsta sociala medier-kanal kunnat uttrycka sig som de vill, och skapa sina egna sammahang för möten och inspiration. Personer som Adel Sarvari har där kunnat skapa en annan bild av att vara ung i Iran och utmanat könsnormerna – hen är en av de personer som vi har intervjuat i vår publikation och som ger en inblick till den nya generationens iranier. 


”Kvinnor i Iran lever i en könsapartheid, där deras frihet och rättigheter begränsas i alla delar av deras liv. Situationen ändras varje dag, lagar och regler tillkommer hela tiden. Kvinnor används som ett verktyg för att kontrollera befolkningen och trycka ned kampen för frihet.”


Namnet på utställningen på Malmögalleriet REDAN, Not A Typical Persian Girl, kommer från tanken om hur ideologi, religion och politisk agenda skapar normer om den ”typiska” kvinnan. 

– Utställningen slår tillbaka mot dessa normer genom att porträttera generationer av kvinnor som dagligen står upp för kvinnors rättigheter och deras egna idéer om vad en kvinna kan och får vara. 

Not A Typical Persian Girl bygger på personliga erfarenheter från när Atoosa Farahmand bodde i Iran, på berättelser från andra iranier, från Farahmands mamma och farmor, samt internationella källor och nyheter om Iran. Kärnan i researchen består av nyhetsartiklar, juridiska texter och berättelser som delas av iranska kvinnor och LGTBQI+-communityn.

– Vår vision med det här projektet är att inte bara att belysa komplexiteten i situationen för kvinnor och flickor i Iran, utan att koppla deras kamp till kvinnor över hela världen. 

Farahmand och Hagberg har valt att sammanfatta sin forskning i en separat publikation. De intervjuer som finns där är tänkta att ge nya lager och perspektiv till tidigare, nuvarande och framtida berättelser om kvinnors kamp för frihet och självbestämmande i Iran. 

Hur skulle du beskriva situationen för kvinnor i Iran idag?
– Kvinnor i Iran lever i en könsapartheid, där deras frihet och rättigheter begränsas i alla delar av deras liv. Situationen ändras varje dag, lagar och regler tillkommer hela tiden. Kvinnor används som ett verktyg för att kontrollera befolkningen och trycka ned kampen för frihet. Kvinnor och flickor trakasseras ständigt för att de bryter mot dessa lagar, och vi hoppas att det blir uppenbart genom vårt arbete hur lömskt och förödande dessa lagars efterlevnad kan vara.

Karolina Modig


Samtliga foton är från utställningen och vernissagen av Not a Typical Persian Girl. Courtesy: konstnärerna och REDAN Galleri.

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning