©/Foto: Konsthallen Hishult

Kjell-Åke Gustafssson. ©/Foto: Håkan Elofsson

Konst / Inspiration

Kulturpris till ”idioten från Hishult”

Hishult: Alla fysikaliska lagar talar emot att humlor ska kunna flyga. Allt talade emot att Kjell Åke Gustafsson skulle lyckas med sin konsthall i minimala Hishult. Men nu prisas Gustafsson för sin omöjliga flygtur.

Halvvägs mellan Laholm, Markaryd och Örkelljunga ligger Hishult. Invånarantalet uppgår till 350 personer. Rådfrågar man Google svarar oraklet i cyberrymden att: ”Hishult är i modern tid kanske mest känd för sin konsthall. Landskapet domineras av skog, varav en stor del består av produktionsskog. Smedjeån rinner genom Hishult och bidrar i hög grad till att försköna området”.

Vacker natur, javisst, men fråga valfri Hishultbo och du får veta att inte mycket händer på orten. Hishult undgick 1970-talets rivningshysteri och centrumbyggnation – gamla Konsum revs i och för sig men resten förblev sig likt. Orten är fortfarande bärare av ett stycke 1950- och 60-tal som på många andra ställen skattat åt grävskoporna och förgängelsen.

Men så var det detta med konsthallen. Den är en mans verk, bygdens son: Kjell Åke Gustafsson. Tidigare i veckan belönades hans projekt med Längmanska kulturfondens stora kulturpris. För en utomstående verkar idén att bygga en konsthall i Hishult som ett uttryck för ren galenskap. Inte undra på att man på orten refererade till Kjell Åke Gustafsson som ”idioten från Hishult”. Men sedan oktober 1994 står konsthallen där, och lockar varje år över 15 000 besökare. Tankarna går till historien om humlan, som flyger trots att den fysikaliskt inte borde kunna göra det. Nyligen öppnade utställning nummer 171 i ordningen, resultatet av en ganska mäktig flygtur sedan starten.  


”Gör man bara vad man kan och inte är feg, lat, trött eller försiktig så går det bra.”

Kjell-Åke Gustafsson


Många lokala konsthallar lever av att ställa ut just lokala konstnärer. Så icke konsthallen i Hishult. Bland utställarna genom åren hitta man ett imponerande tvärsnitt av den svenska konsteliten, från Olle Kåks, Barbro Bäckström och Stina Brockman till Rolf Hanson, Silja Rantanen och Clay Ketter. Någon enstaka internationell storhet som Per Kirkeby har också slunkit med.

De sex utställningar som produceras varje år är resultatet av ett nätverk som Kjell Åke Gustafsson byggt upp långt innan konsthallen kom till, under den tid han drev ett konsttryckeri intill det gamla gästgiveriet som hans släkt ägt i fyra generationer. På 1980-talet fick hans föräldrar stora skälvan när det talades om att skärpa arvskatten. De gjorde slag i saken och överlät raskt gästgiveriet till sonen, dock utan att berätta det för honom. Att plötsligt bli med gästgiveri är i sig en utmaning, men med en stor fördel på köpet: Kjell Åke Gustafsson satt i ett huj ensam vid rodret och kunde bestämma vad han ville göra med verksamheten, som idag utvecklats till ett eget litet kungadöme vigt åt kulturen. Gästgiveriet har numera inte sällskap bara av konsthallen, där finns också en skulpturpark, ett café och en restaurang. 

Driftiga entreprenörer ska ha en nypa tur med sig heter det, och det har Kjell Åke Gustafsson haft. Konsthallen drog i gång i kölvattnet av den stora finanskrisen, när stora delar av konstlivet hamnat i koma. Att en ny, spänstig konsthall på den sydhalländska vischan skulle väcka ett nationellt intresse låg så att säga i korten. I dag, knappt 30 år senare, är konsthallen i Hishult fortfarande ett pågående lustprojekt. Men hur når man så långt? Kjell Åke Gustafssons recept för framgång är halländskt enkel och koncis: ”Gör man bara vad man kan och inte är feg, lat, trött eller försiktig så går det bra.”

Och så flyger humlan vidare mot nya äventyr.

Anders Olofsson


På Konsthallen Hishult pågår just nu utställningen Svenska fåglar och cowboys med konstnären Roger Hansson. Utställningen är öppen tis-sön kl 12–17 fram till den 18 juni 2023.


Anders Olofsson är frilandsskribent med bakgrund inom allt ifrån IT-konsulting till konstkritik. Han har tidigare jobbat för bland annat Konstperspektiv och Statens konstråd, och är grundare av konsten.net.


1–2. Konsthallen Hishult och omgivande skulpturpark. ©/Foto: Konsthallen Hishult
3–10. Från Roger Hanssons pågående utställning Svenska fåglar och cowboys. ©/Foto: Konsthallen Hishult

Visa alla artiklar inom Konst / Inspiration