Lukas Göthman i sin ateljé på Banérgatan i Stockholm. Foto: Mikael Lundblad

Konst/Utställning

Lukas Göthman och honungsgrävlingen

Lukas Göthman
Unleash Honey
Björkholmen Gallery
2023.09.02 – 2023.09.30

Malin Ebbing har träffat konstnären Lukas Göthman i hans ateljé på Banérgatan i Stockholm. Det blev ett samtal om honungsgrävlingar, eskapism, drömmar, Barracuda Queens och hans aktuella utställning Unleash Honey.

På Banérgatan 33, ett stenkast från Djurgårdsbron, bakom en oansenlig svart dörr, finns Lukas Göthmans ateljé. En trappa ner, på källarplan, blandas en punkig estetik med en distinkt retrokänsla i form av färgglada Eames-stolar och oväntade detaljer. I ett hörn står en vinkyl, och ovanför ett handfat hänger ett uppstoppat vildsvinshuvud som ger omedelbara associationer till The Royal Tenenbaums.

– Jag gick förbi ateljén för 15 år sedan och såg hyresvärden sätta upp en skylt med ”Uthyres” på dörren. Jag hade inte tänkt så mycket på att skaffa ny ateljé men gick ändå in. Jag blev chockad över hur dåligt skick den var i och hyrde den direkt. En del tycker att min ateljé är rå och grov. Jag tänker att det passar mig och arbetet bra. Jag relaterar till kaos och tycker om det. Målarverkstan i mitt huvud återspeglas i ateljén och de väger upp varandra. Jag tror att platsen påverkar målningarna och att den passar för just oljemåleri. När jag reser bort på sommaren målar jag akvarell i stället. 

Det känns lite filmiskt att stiga in i Göthmans universum. Mot en ljudkuliss av etiopisk jazz samsas penslar i alla dess former och storlekar med färgtuber, råa dukar och inplastade verk, redo för leverans. På väggarna hänger verk från den senaste sviten målningar, Paint Notes, de flesta i nyanser från tuggummirosa till ljus korall och med Göthmans tjockt målade svarta bokstäver på – skulpturala i sin karaktär med tydliga penseldrag. Om man tittar noga urskiljer sig kompositioner som ”unleash honey” och ”let’s be shameless together”.

– Jag har lite hemkänsla i mina färgkombinationer, de kan dofta 1970-tal eller andra tider. Rosa/svart, rosa/brunt, orange/brunt, orange/grönt, gärna lite felbrutna, säger Lukas och gestikulerar mot målningen bakom mig.


”Honungsgrävlingen är fantastisk! De är hippies på savannen och i djungeln och ganska familjevänliga. Jag använder den metaforiskt för att göra en stoisk deklaration – live like honey – det är lite att göra vad fan man vill.”

Lukas Göthman


Poesin i Göthmans målningar är utdrag från hans textjournaler, vilka ofta har publicerats och ackompanjerat tidigare utställningar. Journalerna ligger staplade i en hög i fönsterkarmen, Göthman drar ut några av dem och berättar:

– Jag skriver på kvällar och nätter. En journal kan vara en säsongs uppsamlade drömmar och funderingar, ofta i formen av en påhittad resa. Men det är inte helt sällan så att det som verkar påhittat i journalerna är sant, och att det som känns vardagligt är påhittat, eller tvärtom. En av journalerna är till exempel en flört med Robert Falcon Scotts dagböcker om expeditionen till Sydpolen, i andra kan det vara en världsmedborgare eller dandy som spelar huvudkaraktären. Journalerna kan vara korta eller långa.

Lukas Göthman berättar att innehållet till utställningen i september är baserad på endast en halv sida – där hans hund har förvandlats till en honungsgrävling.

– Honungsgrävlingen är fantastisk! De är hippies på savannen och i djungeln och ganska familjevänliga. Jag använder den metaforiskt för att göra en stoisk deklaration – live like honey – det är lite att göra vad fan man vill. Och framför allt att strunta helt i döden, för honungsgrävlingen verkar verkligen inte bry sig. Den tycker att varje tillfälle att göra någonting snyggt är mycket viktigare än att göra det försiktigt. Det är även från den som titeln på utställningen kommer: Unleash Honey.

Finns det någon avgörande konstupplevelse som har påverkat ditt eget konstnärskap?
– Inte egentligen, men jag såg en dokumentär om modern konst när jag var liten och tänkte att det var någonting för mig. Att allt annat utom det kändes svårt att förstå.

Dina målningar visas i Netflix-serien ”Barracuda Queens” i samband med en utställning som Alva Bratt och de andra karaktärerna går på. Hur kändes det att se den scenen?
– Roligt och komiskt. Som om journalen blivit på riktigt. Lite orimligt och ändå inte. Att mitt namn nämns som om jag ställde ut då, på 1990-talet, på ett påhittat galleri med mina nya målningar, och galleristen säger att han tror jag kan bli stor och tjejen han pratar med svarar ”jaha” lite blaséartat. Det känns så sant allting.

Malin Ebbing

Lukas Göthmans hund Carlos. Foto: Mikael Lundblad

Verket Lost is Curious och en Eames-stol. Foto: Mikael Lundblad

Lukas Göthman framför verken Live Like Honey, Erotica, Daydreaming of the Work och Spirit of Honey. Foto: Mikael Lundblad


Samtliga bilder från Lukas Göthmans ateljé på Banérgatan i Stockholm, inför utställningen Unleash Honey på Björkholmen Gallery (2023.09.02–2023.09.30). Bild Foto: Mikael Lundblad

Visa alla artiklar inom Konst/Utställning