Oumbärlig konsumtion: julklappsspecial
Art Notes medarbetare ger sina bästa tips inför den kommande julklappsrushen – för inköpslistan eller den egna önskelistan.
Vecka 50–52
Bok av Sorin Masifi
Staten Systrarna Dikten kretsar kring sorgen över en syster, men också relationen mellan människan och staten. Varje rad i hela den här maffiga samlingen har egen tyngd och gravitas.
”Da [smeknamn för mamma på kurdiska] brukade säga
döden är oss närmare än ögonfransarna
Men jag är inte rädd för att dö, sa hon
Jag är rädd för att vara kvar”
Sorin Masifi (f. 1982 i Kurdistan), till vardags bibliotekarie på Rinkebys bibliotek, har arbetat med den här samlingen, som också är hennes debut, i nästan ett decennium. Och det märks verkligen. Allt upplevs otroligt genomarbetat och riktigt brinner av skönhet, vrede, sorg och längtan. Citat av andra författare, främst från den kurdiska diasporan, blandas med Masifis egna tankar om exil, politik, sorg och motstånd. Jag spår att vi kommer att fortsätta prata om Sorin Masifi under 2023 och många år därefter. Läs Staten Systrarna Dikten nu och du har chansen att vara i alla fall hyfsat tidig på bollen.
Ida Theren är författare till den kritikerrosade romanen Att omfamna ett vattenfall (Natur & Kultur, 2020) samt kulturkritiker. Tillsammans med musikern Pontus de Wolfe driver hon podcasten Kulturbarnen om aktuella frågor kring kultur och nöje, och om livet som kulturarbetare. Nya avsnitt kommer varje måndag.
Jonna Dagliden Hunt tipsar:
Ljusstakar av Sven Möller
Hantverk från Konsthantverkarna
Jag tycker om att ge bort unika objekt, och på konsthantverkarna.se kan man hitta högt och lågt i olika priskategorier, alltid med fokus på hantverk. Jag tycker att det är extra roligt med keramiken – kolla till exempel in ljusstakar i råbränd keramik av Sven Möller. Det är ett tips jag själv fick från inredarna Christian och Ruxandra Halleröd och de står högt på min egen önskelista i jul.
Jonna Dagliden Hunt är journalist och redaktör med fokus på design, kultur och samhällsfenomen. Hon är bland annat redaktör för The New Era Magazine och skriver för publikationer som Monocle, Wallpaper* och Wired.
Erika Sahlqvist tipsar:
Bettan
Barnbok av Marie Norin och Elisabet Ericson
Bettan är en underbar bilderbok för barn, som har något så ovanligt som två vuxna kvinnors relation i fokus. På ett humoristiskt sätt får läsaren ta del av hur den gränslösa Bettan våldgästar huvudpersonens hem. Boken, som är ett färgsprakande konstverk i sig, lär oss något viktigt om att sätta gränser och våga säga nej.
Erika Sahlqvist är skribent och marknadsansvarig på Bonnierägda NOA Gallery. Hon är medgrundare av Asiatiska filmfestivalen samt rådgivare till flera andra filmfestivaler med tema Asien. Erika har även en magister i estetik med fokus på AI-konst och kreativitet.
Malin Ebbing tipsar:
Grafik
Konstverk från Grafikens Hus
I Grafikens Hus konstshop hittar man underbara grafiska sviter från konstnärer som Helene Billgren och Liv Strömquist. Överst på min egen önskelista står Helene Billgrens pga William och Looking for the Loch.
En rolig nyhet är även att Grafiken Hus ska börja samarbeta med Kungl. Konsthögskolan för att utveckla grafiken som konstart.
Malin Ebbing är är skribent och konstvetare med en master i fine & decorative art från Sotheby’s Institute of Art i London. Hon har arbetat i auktionsbranschen under flera år och skriver för publikationer som New York-baserade Cultbytes, Perfect Guide och Barnebys.
Bäck tipsar:
Vinlåda
Utvalda viner från Hilly Stuff
Hilly Stuff drivs av sommelieren Johan Jepson och serietecknaren Martin Kellerman. De importerar viner från vinproducenter som odlar naturnära och värnar om druvor och växtplats. Senaste lanseringen innehåller tre viner från Thomas Harteneck: ett vitt, ett orange och ett moget årgångsbubbel. Upplagan är 100 exemplar och varje låda innehåller ett numrerat print signerat av Martin Kellerman. I shopen på hillystuff.se kan man läsa mer om vinerna och initiativet, samt köpa originalmålningar och konsttryck gjorda av Kellerman.
Instagram: @hilly_stuff
Bäck är en designstudio bestående av Clara Lidström och Josefin Gahmberg, som arbetar med framför allt grafisk design, art direction och branding. Bäck ligger bakom designen av artnotes.se.
Vernissage av Objekt och Kroppar i vila och rörelse på Moderna Museet i Stockholm 2016. Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet
Jenny Danielsson tipsar:
Konstklubbmedlemskap
Medlemskap i museernas vänklubbar
Ge bort ett medlemskap i Klubb Moderna eller Nationalmuseets vänner – de har båda fina samarbeten och det behövs inte många besök på ett år för att det ska löna sig.
Jenny Danielsson är konstvetare, skribent och grundare av Konstkompaniet. Hon driver även podcasten The Art Word och utställningsplatsen kl 9, som visar konst i en glasmonter på t-banestationen Östermalmstorg i Stockholm.
Mikael Lundblad tipsar:
Handbok för medborgare i universum
Bok av Ulf Danielsson
Fysikprofessor Ulf Danielsson sammanfattar i sin Handbok för medborgare i universum vad vi vet om livet och universum på ett underhållande sätt, men ändå med stor seriositet. Boken är dessutom illustrerad av konstnären Johannes Heldén.
Ur baksidestexten:
”Texten sammanfattar den kunskap som en livsform samlat på sig om dess värld och sätter in den i ett större existentiellt sammanhang. Genom att dela med sig av utomjordiska livsformers erfarenheter hoppas [den Intergalaktiska intresseorganisationen] IIO med Handboken kunna ge oss människor på planeten jorden det stöd vi behöver för att överleva som civilisation och art.”
Mikael Lundblad är är fotograf och filmare vars specialintressen sträcker sig från konsthantverk till paleontologi, löpning, arkitektur, boxning och en växande samling konst- och fotoböcker. Han arbetar med internationella magasin som Condé Nast och Milk Decoration, samt kommersiella kunder som Google, H&M Home och Swedese.
Karolina Modig tipsar:
Everybody: A Book About Freedom
Bok av Olivia Laing
I en av mina favoritböcker, Den ensamma staden (The Lonely City) från 2018, resonerar författaren Olivia Laing sig fram till olika förhållningssätt till ensamhet genom konstnärer som Edward Hopper, Andy Warhol, Henry Darger och David Wojnarowicz. I Everybody: A Book About Freedom från 2021 tar hon sig an kroppen, och utforskar hur våra kroppar trots allt de bär kan vara sådana ständiga kraftkällor, som kan motstå förtryck och omforma världen. Det gör hon dels genom den avhoppade psykoanalytikern Wilhelm Reichs liv, dels genom några stora namn från det senaste århundradet, däribland Nina Simone, Sigmund Freud, Susan Sontag och Malcolm X.
Extratips:
- Signerat exemplar av Tove Kjellmarks bok The Horse, the Robot & the Immeasurable, som släpptes i samband med hennes hyllade utställning Hästen, roboten och det omätbara på Färgfabriken i Stockholm i höstas. Förutom en mängd bilder finns här texter av bland andra filosofen Jonna Bornemark, författaren och curatorn Jonatan Habib Engqvist och Liljevalchs nya chef Joanna Sandell.
- I Way Gallerys shop kan man hitta printar, originalverk och små lustiga oumbärliga objekt.
- Vinylskiva, förslagsvis härifrån. Att sätta på musik utan att behöva röra mobilen, och att lyssna på musik som raspar och låter mer som en livespelning än topproducerad perfektion, är bättre än mycket annat
Karolina Modig är Art Notes grundare och chefredaktör.
Bonustips:
Myssy knit kit
Stickningskit från Myssyfarmi
Myssyfarmi är ett stickningsfokuserat designföretag som etablerats på en gård i finska Pöytyä. Det handfärgade garnet kommer från lokalt betande finska får och mössorna stickas av äkta finska farmödrar. Allt är ekologiskt och enligt dem själva är ”ingenting coolt i Pöytyä. Förutom när vintern kommer.” Julklappstipset är dock inte en färdig farmorstickad mössa, utan ett DIY-stickningskit för en så kallad Hile Hood – en luftigare Balaclava-variant. Kanske det bästa du kan köpa för att få både värme och hjärnlugn.
Bonustips:
Archetypes-smycken
Smycken av Krista Kretzschmar
Den japanska estetiska filosofin Wabi Sabi är ett uttryck för det organiska, icke-perfekta och föränderliga. Det, tillsammans med psykiatern Carl Jungs utforskande av det undermedvetna, har inspirerat Krista Kretzschmar till hennes senaste smyckeskollektion Archetypes.
”Jag har alltid fascinerats av tanken om att konst och smycken är en förlängning av hur man är som person, att det i grund och botten finns en ”urpersonlighet” som bestämmer ens tycke och smak. Carl Jung definierade det som arketyper som representerar beteendemönster som utgör ett särskilt sätt att vara. De är också kulturella symboler och bilder som existerar i det kollektiva undermedvetna”, säger Krista Kretzschmar.
Varje verk skapas för hand i begränsad upplaga. Det är absolut lyx, men önska går.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 48–49
Bok från Phaidon
Den klarorangea boken Artifacts : Fascinating Facts about Art, Artists, and the Art World, sammanställd av Phaidons redaktörer, är ett underbart litet kuriosakabinett för konstälskare och nästan konstälskare som gäspar av för mycket och för teoretisk konstvetenskap men som har en nyfikenhet på konstvärlden och människorna i den. Här får man ta del av oumbärlig fakta om vad konstnärer har döpt sina husdjur till, vilka konststjärnor som har blivit utkastade från sina konstskoleutbildningar, vilka som inte alls har någon konstutbildning, vilken konstnärs verk som har stulits flest gånger, vilka konstnärer som har varit tillsammans, yrken som kända konstnärer har haft innan de blev kända konstnärer, och mycket, mycket mer.
The White Lotus
Tv-serie från HBO Max
Det här kanske är att slå in en vidöppen dörr, men säsong två av The White Lotus är ett lika stort måste som ettan, och den växer för varje avsnitt. Här droppas sanning på sanning om världen vi lever i utan att det blir floskligt, och de kommer ofta från de mest oväntade karaktärerna. Komisk och smart med en spänningsnerv som ligger och dallrar allt mer intensivt under ytan.
Quality of Life (igen), Lenke Rothman
Bok från Sveriges Allmänna Konstförening, SAK
Varje år ger SAK ut en årsbok, och det här året har man valt att belysa ett äldre konstnärskap, närmare bestämt Lenke Rothmans (f. 1929, d. 2008), i en utvidgad återutgivning av Rothmans till stora delar självbiografiska publikation Quality of life från 1980. ”Hennes verk trotsar tiden”, menar SAK:s redaktion, och det är bara att hålla med. Här blandas bilder på hennes collage, teckningar och fotografier med kortare texter och poesi.
”Titta det är fullmåne” sa K. ”Då ska man önska sig något” svarade jag. ”O det var fel av mig! Jag skulle inte ha sagt något – man får inte säga något, man skall bara se” sa K. Plötsligt fanns jag mellan glädjen i att få tillfälle att önska mig något – som kanske skulle gå i uppfyllelse – och så den förskräckta ångern hos K., att egentligen skulle hon inte fått göra mig uppmärksam på att det var fullmåne. Jag kände igen någonting namnlöst men verkligt inom mig, där vi stod vid busshållplatsen med fullmånen nu både ovanför oss och emellan oss.”
Så börjar inledande Gråt inte. Sedan är det bara att hänge sig.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Med anledning av Stockholms Filmfestival som pågår den 9–20 november, blir det den här gången en filmfestivalspecial med fem tips, handplockade till Art Notes läsare.
Vecka 45–46
Av Laura Poitras
En högaktuell dokumentär om fotografen/konstnären Nan Goldin och hennes kamp mot mot miljardärfamiljen Sackler, som bär huvudansvaret för opioidkrisen i USA. Få av västvärldens moderna tragedier har pågått så länge som denna. Läkemedelsbolaget som cashar in på det hela heter Purdue Pharma och ägs av just familjen Sackler. De har gjort sig kända för att slå miljontals amerikaners liv i spillror och sedan donera blodspengarna till den internationella museivärlden. All the Beauty and the Bloodshed är en exposé över den prisade och Moderna Museet-aktuella Goldins fotografgärning, där vi får följa hennes outtröttliga kamp för att avslöja läkemedelsjättarna.
Biljetter
Läs om Nan Goldins utställning This Will Not End Well här.
The Super 8 Years / Super 8-åren
Av Annie Ernaux och David Ernaux-Briot
Årets Nobelpristagare i litteratur, den franska författaren Annie Ernaux, porträtteras närgånget i grynigt filmformat genom maken Philippes filmkamera. Före de internationella författarframgångarna arbetade Ernaux som lärare i 1970-talets Frankrike. Under denna period påbörjades konstruktionen av den värld som hennes böcker skulle komma att röra sig i under de kommande 50 åren. Med författarens egen berättarröst och filmiska skärvor från en svunnen era, speglar dokumentären Super 8-åren en konstnärs sökande efter sin egen röst under familjens helgritualer och resor genom Egypten och forna Sovjetunionen.
Biljetter
Emily
Av Frances O'Connor
Hyllat kostymdrama med en stämningsfull tolkning av Emily Brontës liv i skådespelerskan Frances O’Connors regidebut. Emma Mackey (Sex Education) spelar det missanpassade svarta fåret Emily, ett av fyra syskon, som blev känd som den mystiska och för sin tid provokativa författaren bakom klassikern Svindlande höjder. Dramaturgin grundar sig i en fråga från Emilys syster om hur hon kunde skriva boken, och vi får i filmen följa den egensinniga Emilys sökande efter sin plats i familjetillvaron i 1800-talets England. I O’Connors tolkning av Emilys liv blandas huvudkaraktärens emotionella svängningar med förbjuden sensuell spänning och bitter rivalitet.
Biljetter
Lynch/OZ
Av Alexandre O. Philippe
Ingen festival är komplett utan filmer om film. Den dokumentära essäsamlingen Lynch/Oz tar en titt bakom skynket och spårar släktskapet mellan David Lynchs filmvärld och Trollkarlen från Oz. Victor Flemings superklassiker Trollkarlen från Oz (1939) har varit stilbildande för otaliga Hollywoodfilmer, men få filmskapare är lika besatta av Judy Garlands Kansas-flykt som David Lynch. Dokumentärfilmaren Alexandre O. Philippe har spårat den gula tegelvägen som slingrar sig genom filmer som Blue Velvet och Mulholland Drive i en fängslande videoessäsamling. Kritiker och filmskapare som John Waters och David Lowery delar sina spaningar i detta Lynchiga filmmys för såväl nördar som nyfrälsta.
Nothing Compares
Av Kathryn Ferguson
I en intim dokumentär skildras den nästintill mytiska sångerskan och aktivisten Sinéad O’Connors liv ur ett feministiskt perspektiv. Fokus ligger på åren 1987–93, och regissören Kathryn Ferguson tar tittaren med på en hisnande färd genom stjärnans skandalomsusade liv. Sinéad O’Connor drivs av vrede mot den katolska kyrkans övergrepp mot kvinnor och barn, mot sin mamma som misshandlade henne, mot rasismen och mot patriarkatet. Historiens dom blev hård för dem som häcklade henne efter det ikoniska framträdandet i Saturday Night Live 1992, då hon rev sönder en bild på påven.
Biljetter
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 43–44
Next to Daisy’s, on top of the laundry
Bok av Joakim Ojanen, utgiven av Il’Editions.
Under två år har konstnären Joakim Ojanen dokumenterat sitt arbete i ateljén med två analoga kameror. I boken Next to Daisy’s, on top of the laundry, får man i stillbild se hur lerklumpar förvandlas till fantasieggande skulpturer, hur utställningar förbereds och konstverk skeppas i väg till världens alla hörn. Man kan ana årstidsskiftningarna utanför och hur ljuset ändras beroende på tid på dygnet och temperatur utanför. I 227 bilder bjuds man in till en skaparvärld som man inte vill vara utan. Jakob Ojanen, Joakims bror och även han konstnär, har skrivit en text till boken, som släpptes i 400 exemplar i samband med Joakim Ojanens soloutställning på Nanzuka i Tokyo. Finns att köpa här.
The Paris Review podcast
Podcast från The Paris Review
The Paris Review, det anrika litteraturmagasinet som publicerar texter och personliga intervjuer av och med stora författare, hade fram till och med november förra året en podcast. Det sista avsnittet av säsong 3 sändes för snart ett år sedan, men vi lyssnar oss bakåt och det är få saker vi hellre gör. Avsnitt 23 i säsong 3 inleddes med dikten The Trick Is to Pretend av Natalie Scenters-Zapico, uppläst av singer-songwritern och Art Notes-besattheten Phoebe Bridgers. Joan Didion blandades med fantastiska dikter och det hela avslutades med att Phoebe Bridgers framförde sin Garden Song. I väntan på nya avsnitt blir det ett efter ett av de gamla.
Helle Thygesen Art & Antiques
Digital konsthandel: hellethygesen.com
Helle Thygesens nyhetsbrev, som med ojämna mellanrum uppmärksammar en på vilka nyheter som har kommit in i hennes lilla och personligt curerade digitala shop med konst och antikviteter, är lika efterlängtat varje gång. Hon blandar upplageverk av samtida konstnärer med sällsynta Picasso-planscher, fulsnygga marmorerade fat, exklusiva brevklämmor, blommiga lampskärmar som du inte vet varför du dras till, och kuddar som hade kunnat vara plockade ur din farmors soffa. Just nu finns bland annat en Jean-Michel Basquiat utställningsposter, ett antal mönstrade kuddar, en oumbärlig ”brevbricka”, specialproducerade ramar och en bordslampa av Henri Delcourt i shoppen.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 41–42
Death of an Artist
Podcast från Pushkin Industries, Somethin’ Else och Sony Entertainment.
Den 8 september 1985 föll den kubansk-amerikanska konstnären Ana Mendieta från sin lägenhet på 34:e våningen i Greenwich Village, New York, där hon bodde med minimalistskulptören Carl Andre, hennes man sedan åtta månader tillbaka. Strax innan hennes död hade parets grannar hört dem gräla högljutt. 1988 åtalades Andre för mordet på Mendieta, men friades, vilket skapade stor upprördhet i konstvärlden. I podcasten Death of an Artist diskuterar curatorn Helen Molesworth Mendietas konstnärliga arbete, liv och död, och vad som kan tyckas vara en häpnadsväckande cover-up. Det är såklart en spännande historia, men Helen Molesworth får också mycket snyggt in hur man kan tänka om och kring konstnären och verket – den där åtskillnaden mellan ett verk och en upphovsperson – och om hur man själv förhåller sig till det man läser och lär.
Jenny Danielsson
Hotel Ruth / Litz Art Space
Hotell och konstplats för samtida konst
På temat upplevelsekonsumtion finns det på Hotel Ruth i Vasastan en konstplats, eller ”art space” som de kallar det. Konstplatsen heter Litz och breder ut sig från lobbyn till restaurangen och ibland vidare upp på rummen. Litz har samarbeten med konstnärer, gallerier och samlare i Sverige och runt om i världen, och presenterar relativt okända namn blandat med väletablerade. Litz kallar sig även en plattform och katalysator som vill göra samtida konst mer tillgänglig, och som vill ”forma och utveckla konstscenen framåt”. På artnet.com går det att köpa en del av de verk som Litz visar på Hotel Ruth, av konstnärer som Linnéa Andersson, Fabian Warnsing, Denise Rudolf Frank och Francisco Mendes Moreira.
Jonna Dagliden-Hunt
After Yang
Film av Kogonada, med Colin Farrel, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja med fler
Kritikerna är inte riktigt överens när det gäller After Yang, bland några lysande femmor flyter många treor. För distanserad, tycker några, med ett för abrupt och banalt slut. Men gillar man mer lågmäld science fiction kommer Kogonadas After Yang som en efterlängtad liten present. Det är inte bara karaktärerna som får återupptäcka både sig själva och vad som är vackert i världen – även som tittare flyter man in i en annan dimension, som följer med en även efter att filmen tagit slut. De meditativa scenerna och rofyllda miljöerna staplas på varandra, liksom de vackert vandrande tankarna, det fina skådespeleriet och det stillsamma soundtracket. En lyckad meditation i filmformat på ämnet vad det är som gör oss till människor.
Stolen Focus; Why You Can’t Pay Attention – and How to Think Deeply Again
Bok av Johann Hari
Har du svårt att fokusera på konsten framför dig, hålla koncentrationen genom en hel skönlitterär bok, titta på en serie utan att ta upp telefonen? Johann Hari förklarar att det absolut beror på vår ökade skärmtid, men också på en massa andra saker som har hänt i samhället de senaste åren. Bland annat att pressen på människans effektivitet har ökat, att fler upplever ekonomisk stress, att bara de rikaste har blivit rikare, att vi sover mindre och äter för mycket socker, att miljöförstöringen påverkar oss mer än vi erkänner. Och så vidare. Det låter deppigt men Hari deppar inte, han säger att vi har löst lika stora problem förut. Men att vi nog gör bäst i att lösa de flesta av dessa utanför nätet.
Mette Homar
Konstverk i oljepastell
Danska Mette Homar har legat på Art Notes radar i några år nu och fortsätter att fascinera med sina färgrika vindlande landskapsskildringar. Mette Homar gör alla sina verk i oljepastell på 300g papper, de stora verken är cirka 186x114 cm och de små mäter 150x114 cm. Priser sätts vid förfrågan, så passa på innan ännu fler får upp ögonen för henne. Kontakt via hemsidan. Instagram: @homar
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 39–40
Den ensamma staden
Bok av Olivia Laing
”Det är så mycket som konsten inte kan göra. Den kan inte göra de döda levande igen, inte försona vänner som bråkat, bota aids eller bromsa klimatförändringarnas framfart. Och ändå har den några märkliga funktioner, en underlig förmåga att bygga broar mellan människor, inklusive människor som aldrig träffats men som ändå genomsyrar och berikar varandras liv. Den har förmågan att skapa närhet, den kan läka sår, och vad mera är, den kan göra tydligt att alla sår inte behöver läka, och att alla ärr inte är fula.” Så skriver författaren och kritikern Olivia Laing i sin bok Den ensamma staden – Om konst, ensamhet och överlevnad från 2016, som handlar om konst och ensamhet med nedslag i några konstnärskap, däribland David Wojnarowicz, Andy Warhol, Henry Darger och Edward Hopper. En fantastisk bok.
Roseship & Lemon
Litografi av Emily Gernild, från Edition Copenhagen
När Art Notes besökte konstmässan Chart Art Fair i Köpenhamn i slutet av augusti listade vi ett antal favoriter bland de utställande gallerierna och konstnärerna. Bland dem fanns Galleri Bo Bjerggaard, som visade bland andra danska Emily Gernild. Litografier av Gernild finns att köpa via Edition Copenhagen, en av världens mest etablerade förmedlare av litografiska print. Bland alla de stora konstnärer som säljs via Edition Copenhagen finns ytterligare ett par Chart-favoriter: danske Alexander Tovborg och svenska Mamma Andersson. Här finns även en tredje dansk: John Kørner, som var del av ett samarbete med Tivoli – läs mer även om det här: Art Notes besöker Chart Art Fair.
Till sängs
Podcast av Malena Ivarsson och Samanda Ekman
Podcasten Till sängs rullade tidigare på P1 under namnet Till sängs i kulturen, men sedan i våras driver Malena Ivarsson och Samanda Ekman den i egen regi med stöd av Jungstiftelsen. Varje avsnitt avhandlar relationer i någon form, alltid med avstamp i kulturella och filosofiska referenser. I avsnittet Erotiska bråk från den 10e september blandas frågor om bråk i relationer med hänvisningar till grälande par som Elizabeth Taylor och Richard Burton, Börje Ahlstedts och Christina Schollins karaktärer Carl och Lydia Ekdahl i Fanny och Alexander; grekiska bråkgudinnor och komikern Larry David.
Besos plates
Tallrikar från Dora Daar
Besos betyder kyssar och vad annat behöver man när hösten kommer och världen verkar bli allt räddare för det mesta. Dora Daar är ett Barcelonabaserat skaparcommunity som grundats av Nat Sly och Pepi de Boissieu, utifrån tanken att om hemmet är i harmoni så är vi det också. ”Your home should be a bridge towards higher living” och det vore ju onekligen härligt. Allt de säljer är producerat lokalt, för hand och med hänsyn till miljön. Tallrikarna Besos är handgjorda i Portugal och inget motiv är helt identiskt ett annat.
Finns att köpa här: doradaar.com
Instakonto: Dora Daar
Glimmer
Smycken av Mette Wille
När danska Mette Wille satt framför tv:n som liten och såg Heidi Klum välja ut vinnare i modetävlingen Project Runway, var hon säker på att hon själv en dag skulle stå där och höra Klum läsa upp hennes namn. När hon hade sökt alla designutbildningar hon kunde komma på och inte kommit in på en enda, släppte hon drömmen om Klum och började fundera i andra riktningar. Hon visste att händerna skulle vara hennes verktyg, hon plockade hjärtmusslor på Fanø strand i västra Danmark, som hon målade och använde som örhängen eller gjorde till halsband, och började så småningom som guldsmedslärling. I dag har hon hittat sitt eget universum, och vi andra hittar hennes smycken via Wette Mille.
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 38
Konstverk/litografi av Max Book, från ed-art.se
Självlärda Max Book debuterade under 1980-talet och gjorde sig snart känd för ett uttrycksfullt måleri kryddat med både mörker och skruvad humor – märkliga tecken och motsägelsefulla, oförklarliga föremål kan titta fram lite var som helst i motiven. Litografin Ostuga finns hos ed-art.se i en upplaga på 150, för 2 500 kronor styck. Ed-art.se är dels en digital webbshop för nordisk konst i upplaga, dels en informationsförmedlare för allt du behöver veta inför att köpa ett verk på nätet, inklusive en förklaring till vad verk i upplaga egentligen är och innebär.
Bild: Max Book, Ostuga, 2004. Courtesy ed-art.se
Ostuga
Bok av Katy Hessel
2017 startade konsthistorikern Katy Hessel Instagramkontot The Great Women Artists, i frustation efter att ha insett hur extrem underrepresentationen av kvinnor på mässor, biennaler etcetera fortfarande var runt om i världen. Kontot har hunnit få 300 000 följare, en podcast med samma namn startades 2019, och nu har Hessel även släppt boken The Story of Art Without Men, som presenterar historiens stora kvinnliga konstnärer från 1500-talet och fram till i dag. Boken spelar på titeln till ”konsthistoriens Bibel”, The Story of Art av Ernst.H. Gombrich, som i sin första upplaga från 1950 inte nämner en enda kvinnlig konstnär.
Bild: Katy Hessel, The Story of Art Without Men, 2022. Courtesy: Waterstones
A Story of Art Without Men
Bokstöd från Public Studio via The Ode To
Public studios handgjorda bokstöd är framskulpterade i marmor och inget stöd är exakt likt ett annat varken i färg eller form. Public Studio består av konstnären Susanne Poltrago-Persson och hennes man Alexander Poltrago. Sedan starten 2012 har konstnärs- och designduon skapat marmorobjekt och möbler för både privata hem och offentliga platser. De distribuerar sina skapelser, som alla produceras i en liten, begränsad upplaga, från sin ateljé i ett naturreservat söder om Stockholm. Alla bokstöd är signerade och just de här hittas hos den digitala konsthandeln The Ode To.
Bild: Public Studio, Public Bookend, 2022. Courtesy: The Ode To
Public Bookend
Konstverk av Han Veltman i återvunnet trä
94-åriga Han Veltman säljer sina handgjorda trämasker via Jonas Franks Facebook-gruppsuccé Köp en tavla. Maskerna är tillverkade av återvunnet trä, kostar 2 500 kronor styck och har gått åt som smör – vill man ha en får man se till att hänga med i flödet av verk som postas i princip dagligen. Han Veltman flyttade till Sverige från Amsterdam 1951 och har sedan dess arbetat som illustratör, nyhets-/tingsrättstecknare, målare och skulptör. Ett antal verk säljs även via Veltmans hemsida.
Bild: Han Veltman, Masker, 2022. Courtesy: Köp en tavla
Han Veltmans masker
Podcast av New York Times Opinion
”Håll ett öga på svamparna” avslutade Margaret Atwood sitt timslånga samtal med journalisten och podcastledaren Ezra Klein. På temat berättelser, Bibeln och framtiden var det alltså Atwoods framtidsprofetia som sammanfattades i svampcitatet. Nu finns konversationen med som ett av podcastens lysande ”Best of”-samtal. Bland övriga favoriter finns avsnittet Are We Measuring Our Lives in All the Wrong Ways? där Klein pratar med filosofen C. Thi Nguyen. Nguyen menar att för att förstå samtiden behöver vi förstå hur spel fungerar, och den som lyssnar förstår snart att exakt så är det. ”This conversation is a gift” säger Ezra Klein själv om ett tredje favoritsamtal, där den Pulizer Prize-belönade författaren Richard Powers pratar om empati, om att vägra dö och om vad vi kan lära från träd.
Bild: The Ezra Klein Show, avsnitt: Margaret Atwood on Stories, Deception and the Bible, 2022. Courtesy: The New York Times Company
The Ezra Klein Show
Oumbärlig konsumtion
Ett urval av det bästa som du just nu kan lägga dina pengar och din uppmärksamhet på. Vettiga köp och viktiga upplevelser att konsumera under veckan.
Vecka 37
Joyce Carol Oates, A Body in the Service of Mind
Dokumentär av Stig Björkman, på bio från den 16 september
I nio år faxade och mejlade regissören Stig Björkman Joyce Carol Oates och frågade om han kunde få göra en dokumentär om henne. ”Oh, Stig … No.” blev svaret, om och om igen. Men så plötsligt en dag sa hon ja, och nu finns dokumentären om en av USA:s mest produktiva och framstående författare att se på bio. Det är ett lågmält, rörande och på djupet inspirerande porträtt av Oates som person, författare, konstnär och tänkare.
Porslin av Ginori i samarbete med Luke Edward Hall
Allt konstnären och designern Luke Edward Hall rör vid blir kanske inte guld, däremot svulstigt på ett slags lekfullt, aristokrat-brittiskt sätt. Det är som att Hall är så i grunden välbeställd och hans självförtroende så osvikligt, att hans kreativitet flyger exakt så fritt att det han skapar kan älskas av alla. Oavsett om han samarbetar med Svenskt Tenn, italienska porslinstillverkaren Richard Ginori eller gör tröjor för egna märket Chateau Orlando blir det bra. Ginoriporslinet kanske bäst.
Ginori x Luke Edward Hall
Bok av Leopoldina Pallotta Della Torre
Den lilla samlingen intervjuer mellan författaren, dramatikern, manusförfattaren och regissören Marguerite Duras och den italienska journalisten Leopoldina Pallotta Della Torre, är ny på svenska men kom ut på italienska redan 1989. Att beskriva den som en intervjubok känns dock som att häda. Duras svar är en hel värld: de är lektioner i historia, ideologi, psykologi, relationer, utsatthet – allt. ”Författaren har två liv: ett, det på ytan, som får henne att tala, handla, dag efter dag. Och det andra, det verkliga, som följer henne överallt, som inte ger henne någon ro.”
Samtal med Duras
Stol i stengodslera av Simone Bodmer-Turner
Om du av en händelse sitter på en stor hög pengar som du inte vet var du ska göra av, är ett förslag att lägga dem på en stol av Simone Bodmer-Turner. De tillverkas på beställning och görs för hand av matt stengodslera. Det är en stol och det är en skulptur och den kräver definitivt sitt hem. Men den omfamnar också personen som sätter sig i den, och sin hårda yta till trots är det inte svårt att ana mjukheten. Finns att beställa på simonebodmerturner.com.
Chair I & II
Podcast av MoMa och WNYC Studios
A Piece of Work är från 2017, men har du inte lyssnat än är det dags nu. Komikern Abbi Jacobson går i tio sympatiskt korta avsnitt igenom det du kanske inte visste att du ville veta om samtidskonst på ett sätt som funkar för alla. Podcasten görs av WNYC Studios i samarbete med MoMa New York. Jacobson rör sig runt i museets samlingar och diskuterar olika verk med sina inte särskilt konstinsatta vänner – däribland Questlove och Tavi Gevinson – kompletterar med fakta från MoMas experter och kokar ner det hela till temaavsnitt som ger en crash course i allt från Marcel Duchamps betydelse till vad som egentligen är grejen med verk målade i en enda färg.