Jacqueline Marval, L'Étrange femme, 1920 © Nicolas Roux dit Buisson. Courtesy: Millesgården.

Konst / Utställning

Vårutställningar

Väcker vårkänslorna konstsuget till liv? Vi listar tolv av vårens utställningar på tio platser i Sverige och en bit söderut som är väl värda sin omväg.


Grandeza Studio, Pilbara Interregnum: Seven Political Allegories, 2023. 3-kanals videoinstallation. Installationsvy från Konsthallen Kulturens Hus, Luleå. Luleåbiennalen 2024. Foto: LKP

LULEÅ
Luleåbiennalen
Boden, Kiruna, Luleå och Messaure

Luleåbiennalen 2024 – På tröskeln till 1:1, t.om 26 maj

Norrbotten har länge befunnit sig i förändring. Utdragen utvinning av resurser, stadsomvandlingar, social segregation och klimatpåverkan har påverkat både platsen och människorna som befolkar den. På årets Luleåbiennal kopplas förändringsförloppen i Norrbotten samman med andra platser och samhällen runt jorden som delar liknande förutsättningar.

Om förra årets upplaga (läs vår text om 2023 års biennal) fokuserade på konst och hantverk är temat för 2024 konst och arkitektur, med utgångspunkt i hur kolonialism, krig och rovdrift omformar platser. Biennalen belyser de drastiska förändringar som pågår såväl i Norrbottens natur som byggda miljö.

Luleåbiennalen äger rum på Konsthallen Kulturens Hus, Galleri Syster och på Isbanan i Luleå, Havremagasinet i Boden, på Stadshustorget i Kiruna, samt i Messaure.

För mer information, kika här.


Lena Amstrand, I havets djup, odaterad. Courtesy: Nordiska Akvarellmuseet.

SKÄRHAMN
Nordiska Akvarellmuseet
Södra Hamnen 6

Process – Om lusten att måla akvarell, t.om 5 maj

En utställning som utforskar akvarellen som teknik och medium, som gräver i akvarellens attraktionskraft, spontanitet och lätthet. Utställningen visar den kreativa processen hos fem konstnärer och kursledare: Lena Amstrand, Lars Eje Larsson, Hasse Karlsson, Lars A Persson och Anna Törnquist, som delar med sig av tips och hemligheter och som peppar besökarna att själva plocka upp penseln och sätta i gång. 


Lisa Larson skulpterar lerfigur. Fotograf: Okänd. Bildägare Värmdö kommun.

VÄRNAMO
Vandalorum
Skulpturvägen 2

Lisa Larson, t.om 7 april

Nyligen bortgångna Lisa Larsons karriär sträckte sig över sju decennier, och befäste henne som en av Sveriges mest älskade och internationellt uppmärksammade keramiker. Utställningen på Vandalorum (läs mer om den i en tidigare artikel på artnotes.se) presenterar Lisa Larsons konstnärskap i hela sin bredd, från hennes välkända humoristiska djur och karaktärer till skisser, prototyper och folkkonstföremål som Larson köpt under resor världen över. Utställningen bygger på Larsons egna samlingar, inklusive objekt som aldrig tidigare visats. Förutom Larsons egna arbeten innehåller utställningen också verk av konstnärskollegor som hon inspirerats av eller stått nära, bland andra Stig Lindberg, Endre Nemes och Torsten Renqvist.

Emma Krantz, Timlighetens Anatomi, t.om 19 maj

Emma Krantz är fotograf och psykolog, vars bilder lockar in besökarna i ett suggestivt rum där skiftet mellan skugga och ljus låter fantasin få fritt spelrum.


Lavanya Mani, The Ark, 2019. Fotocourtesy: konstnären, Wanås konst och Chemould Prescott Road, Mumbai.

KNISSLINGE
Wanås konst
Hässleholmsvägen, Vanås

Lavanya Mani, Fables, t.om 23 juni

Som den första delen av den omfattande grupputställningen The Ocean in the Forest öppnar den indiska konstnären Lavanya Manis installation Fables inför påsken.

Lavanya Manis konstverk väver samman mytologiska och historiska referenser, hämtade från bibliska berättelser om syndafloden, forntida indiska fabler och illustrationer av övernaturliga fenomen i medeltida manuskript som Das Wunderzeichenbuch (Mirakelboken) och den persiska boken Ajayeb al-Makhluqat (Skapelsens underverk). 

I grupputställningen The Ocean in the Forest deltar sammanlagt fyra internationella konstnärer, där övriga tre: Youmna Chlala, Evan Ifekoya och Eduardo Navarro, kan ses i skulpturparken från och med den 4 maj.


Charlotte sachs, Celine, kom och klia mig! (Celine, come and scratch me!), 2018. Foto: Bukowskis.

FALSTERBO
Falsterbo Konsthall
Hjalmar Gullbergs Plan 1

Eva Kerek, Charlotte Sachs och Wiveka Wachtmeister, Lagom är inte bäst, t.om 12 maj

För Falsterbo Konsthalls chef Johan Petterson är utställningen Lagom är inte bäst en dröm. Här får han in tre konstnärer som inte känner varandra och som inte har ställt ut tillsammans tidigare under ett och samma tak; konstnärer som han förklarar ibland ligger mycket nära varandra i uttryck och material, men som också visar upp särprägel och ett starkt personligt språk. Utställningens energi präglas av dess titel: Lagom är inte bäst.


Tove Kjellmark, The Vanguard, 2022. Foto Hendrik Zeitler.

BORÅS
Borås konstmuseum
Kulturhuset, P A Halls Terrass

Tove Kjellmark, When I Crack I Expand, t.om 21 april

When I Crack I Expand beskrivs som en resa genom existensens vidsträckta landskap, där människans skörhet möter universums oändlighet. Kjellmark använder såväl sin egen fysiska kropp i skapandet som hennes inre psykiska värld och själsliga upplevelser. Även hästen är central, utifrån att Kjellmark ända sedan barndomen själv har upplevt en stark samhörighet med hästar. Hästens fysik förknippas med muskelmassa, styrka och energi och representerar en kraftfull rörelse som är påtaglig i hennes verk, som sträcker sig från skulpturer i gips och brons till videoverk.

Lars Tunbjörk, Lettland, t.om 15 september

Fotografen Lars Tunbjörk är en av Sveriges mest kända, uppmärksammad för sina krasst humoristiska, ömt ironiska vardagsskildringar. I Lettland visas en tidigare ouppmärksammad bildserie från hans resor till Lettland, som började 1996, bara några år efter Sovjetunionens fall.


Chaïm Soutine, Le Village (Landsby), ca 1923. Musée de l’Orangerie, Paris, Jean Walter and Paul Guillaume Collection. Foto: RMN – Grand Palais (Musée de l’Orangerie) / Hervé Lewandowski

HUMLEBAECK
Louisiana
Gl Strandvej 13

Chaïm Soutine, t.om 14 juli

Vi har inte direkt skämts bort med utställningar med den vitryske konstnären Chaïm Soutine, trots att han ibland beskrivs som “målarnas målare” och var en av de tidiga abstrakta expressionisterna. Han föddes i en fattig judisk familj med elva barn, men blev ändå uppmuntrad att odla sitt grundmurade konstintresse. Paris – den plats som europeiska konstnärer mer eller mindre var tvungna att ta sig till om de ville utvecklas/räknas på den här tiden – kom Soutine till 1913. Efter en hel del sorger och bedrövelser upptäcktes han av en rik amerikan, berömmelsen växte och på 1930-talet visades han i både London och på andra sidan Atlanten. När nazisterna tågade in gömde sig på Soutine i Loire, blev sjuk, smugglades till Paris och blev opererad, men dog av sviterna endast 50 år gammal.

Utställningen på Louisiana är den första nordiska någonsin med Soutines verk, och den är en virvlande, färgsprakande upplevelse.


Group Therapy, 2024. I förgrunden: Benedikte Bjerre, Lisa's Chickens (Farm Life), 2016/2021. Foto: Peter Bjerke/arken.dk.

ISHØJ (Utanför Köpenhamn)
ARKEN Museum for Samtidskunst
Skovvej 100

Group Therapy, t.om 28 juli

Grupputställningen Group Therapy visar verk av 20 aktuella samtidskonstnärer vars verk nyligen köpts in till ARKENs samling. Konstverken belyser globala utmaningar genom personliga berättelser, och bjuder in besökaren att föreställa sig alternativa världar. Med politiskt mod och poetisk kraft tar utställningens konstnärer tag i klimatkris, identitet, kön, sexualitet, gemenskap och tillhörighet, och utforskar huruvida idéer om berömmelse, kultur och ekonomi kan flätas samman på nya sätt.

Deltagande konstnärer: Louka Anargyros, Benedikte Bjerre, BURN OUT (Jes Brinch &, Henrik Plenge Jakobsen), Ismar Čirkinagić, Stine Deja, Ditte Ejlerskov, Martin Brandt Hansen, Marie Kølbæk Iversen, Sophia Kalkau, Simone Aaberg Kærn, Peter Land,  Marie Munk, Rasmus Myrup, Tabita Rezaire, Luna Scales, Tora Schultz, Jakob Kudsk Steensen och SUPERFLEX.


Jacqueline Marval, La robe Japonaise, 1912 ©Nicolas Roux dit Buisson.

STOCKHOLM
Millesgården
Herserudsvägen 32

Jacqueline Marval, Fauvism Feminism Flamboyance, t.om 19 maj

Franska Jacqueline Marval fanns sin plats på konstscenen under tidigt 1900-tal och ställde ut jämsides med ikoner som Henri Matisse, Picasso och Maurice Denis. Hon prisades av kritiker och deltog i utställningar såväl i Frankrike som internationellt. Poeten och konstkritikern Guillaume Apollinaire beskrev henne 1912 med orden ”En av vår tids mest anmärkningsvärda konstnärer”. Trots sin massiva framgång under sin levnadstid har hon därefter hamnat i skuggan av sina samtida. Utställningen på Millesgården Museum är den första retrospektiva sedan 1987 och består av ett sextiotal verk som spänner över hela hennes konstnärliga verksamhet.


Conny Karlsson Lundgren, Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären) 2021–2022. Foto: Hendrik Zeitler. Courtesy: konstnären och Bonniers Konsthall. © Conny Karlsson Lundgren.

STOCKHOLM
Bonniers Konsthall
Torsgatan 19

Conny Karlsson Lundgren, Jag kysser dina ögon, t.om 7 april

Passa på att se Conny Karlsson Lundgrens ömsinta Jag kysser dina ögon, som vi skriver om här, innan den går ner!

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning